Sunday, March 13, 2011

Bertudung pun boleh tergolong menjadi wanita yang terlaknat?

Masa kita tengah online facebook, Alang (abang) tegur kat chatbox. Borak-borak pasal kereta and photography. Biasanya tu je la topik untuk kitaorang borak pun..Tiba-tiba dia cakap,

"Bila nak pakai tudung ni? Pakailah tudung betul-betul..Murni kan dah besar..Berdosa tau tak.."

Buat pertama kalinya, I tak tahu nak reply apa. Lama juga diam. Fikir. Akhirnya, I jawab "Baiklah.."
I pun pelik jugalah. Masa 2 tahun lepas, boleh pula pakai tudung masa bulan puasa. Lepas raya, sekejap je bertahan. Sungguh goyah iman I..

Sejak 2 bulan lepas, ada juga terfikir pasal tudung ni. Mulalah nak berjinak-jinak. Jari pun rajin nak google pasal fashion tudung yang meletops sekarang ni. Macam-macam fesyen sekarang ni. Dari Tudung Wardina, Tudung Dato Siti dan sekarang ni tudung Yuna. And I came across to The Scarflets. Tapi..tu lah..Macam tak mampu je nak ikut style mereka. I would say, fashion that they're trying to present is heavy...for me! Yeah! For me, that is heavy. Except Maria, dia je yang nampak simple. Dengan bunga, shawl, jacket, necklace..Grr..dua tiga lapis! Ha..nampak tak? Nampak tak? Seribu alasan kan? 

And then, I keep on reading some articles about tudung. Mulanya nak cari tudung-tudung yang ada kat blog sebenarnya. And I terbaca a good article from Kak Suzie. Bila baca comment yang ada, terbuka sikit minda ni..

Bagi yang bertudung, cuba tanya diri balik..Bertudung tu untuk apa? I bukan nak bagi ceramah ke apa. Sebab I sendiri pun tak pakai tudung. Just nak share knowledge yang I baru dapat dari Kak Suzie ni. Jangan mengislamkan trend/fashion






Entry ini hanyalah untuk mengingatkan wanita Muslim yang memakai hijab. Dan yang paling penting, mengingatkan diri ini, bila berhijab nanti.

"akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223."

Kesimpulan : Berhijab tanpa mengikut garis panduan boleh bertukar menjadi wanita yang terlaknat. Innalillah..




- Suka sangat dengan cara pemakaian yang dibawakan oleh Wardina. Sentiasa kemas, cantik, tetapi masih menjaga adab sebagai muslimah. Ini barulah icon muslimah sejati! - 

Nasihat dan teguran amat dialu-alukan..


4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

cantikkan Wardina.....

Anonymous said...

i personally like this.
me neither, i don't wear hijab but i do feel ashamed of some girls who wear hijab with such 'outfits'. for me, it's not approriate.
for me, when the time comes, i'd really like to wear hijab just like how it should be. insyaAllah.
=)

Anonymous said...

hai..sy rasa bagus klau awk nk berkongsi cite2 utk pengajaran tapi jgnla smpai mengaibkan org lain...apa salahnya klau pic di atas 2 dicoverkan sikit cth mcm tutup muka dorg..xsalahkan..?cuba kalau awk yg brada di tmpt dorg..everyone learnt from mistakes..dont simply put other pics with their faces on it..it's kinda embarrassing...

Anonymous said...

salam....pakailah hijab kerana ia tlh lama diperintahkan...jgn ditunggu akan masa yg sesuai bg kita utk berhijab krn takut masa dan kesempatan yg kita jangkakan itu tiada lg...krn maut lbh awal dtg drpnya...

Post a Comment

About Me

My photo
Whatever u give me, I will make it greater. Give me sperm, I'll give u a baby. Give me a house, I'll give u a home. Give me groceries, I'll give u a meal. Give me a smile, I'll give u my heart. I will multiplies and enlarges what I've given. So if u give me crap, be ready to receive a ton of shit